Finn rørlegger til

Bilde av en person som heller flytende avløpsrens i en vask

Hva bør en rørlegger gjøre, og hva kan du gjøre selv?

Usikker på hva du kan gjøre selv, og hva du må tilkalle en rørlegger for? Det kan lønne seg å være litt forsiktig med å pusse opp selv, mens vedlikehold derimot er noe du lett fikser.

Bilde av Nora Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 01.07.2020

Det kan virke avskrekkende å skulle prøve å fikse noe på badet selv, framfor å ringe en rørlegger. Enkelte ting er imidlertid lett å ordne på egen hånd. Særlig er det lurt å gjøre forebyggende arbeid, for å hindre for eksempel lekkasjer eller andre skader. Her kan du spare både tid og penger.

Tenk deg nøye om

Det er samtidig viktig ikke å bli for ivrig med verktøykassa. Skal du pusse opp, og tenker å gjøre arbeidet selv for å spare penger? Det er ikke sikkert det er så lurt, av flere årsaker.

Dersom det for eksempel oppstår skade eller feil i etterkant, er det ikke gitt at du får dekket skaden av forsikringsselskapet ditt. Mange forsikringsselskap krever at enkelte oppgaver er gjort av fagfolk.

Alt arbeid som følger våtromsnormen og er utført av profesjonelle med dokumentasjon, vil øke verdien på boligen din. Gjør du jobben selv, uten denne dokumentasjonen, vil du ikke få den samme gevinsten. Derfor er det lurt å vurdere kostnadene opp mot den potensielle gevinsten av å få det gjort skikkelig.

Les også: Våtromsnormen

Husk også på at mange fagfolk ikke ønsker å fortsette på arbeid utført av ukyndige, slik at de må stå til ansvar for eventuelle feil utført av andre.

Oppussing

Ønsker du likevel å driste deg til å gjøre en del på egen hånd, er det noen enklere oppgaver du kan fikse.

Før du begynner arbeid på våtrom, er det viktig at du vet hvordan du stenger av vannet. Dersom det trengs, må også en elektriker koble fra strømmen.

Vi har samlet en liste med oppgaver du selv kan gjøre ved oppussing. Her trengs det ikke voldsomt med forkunnskaper for å gå i gang.

  • Bytte toalettsete
  • Male vegger og tak
  • Montere knagger
  • Koble til vaskemaskin
  • Bytte dør
  • Bytte ut badekar med dusj/dusjkabinett. Gamle bad har gjerne ikke membran, så sjekk dette før du planlegger å dusje rett på gulvet.

Du kan også legge membran selv, men det anbefales å la fagfolk gjøre jobben. Du kan lese mer om hva membran er og hvordan det legges her.

Forebyggende tiltak

Det er flere forebyggende tiltak du kan gjøre på badet ditt for å hindre lekkasjer, tett vask, eller andre feil du ellers ville tilkalt rørlegger for å få fikset.

Dersom for eksempel vanntrykket begynner å avta i springen, skyldes det gjerne at silen er i ferd med å tette seg. Silen sitter ytterst på krana, og den er lett å ta av og rengjøre.

Vedlikehold
  • Rens silen
  • Rens vannlås og sluk
  • Vit hvor stoppekrana er

For å forhindre at vasken blir tett, bør du rense vannlåsen omtrent 2 ganger i året. Vannlåsen hindrer vond lukt fra rørene, men måten den er utformet på gjør at den også samler hår og annet avfall som kommer ned sluket. På lang sikt kan dette klumpe seg og gjøre at vannet renner saktere ned i sluket. I verste fall kan det også tette seg helt slik at vannet ikke renner bort i det hele tatt.

.

Les også: Slik renser du vannlåsen

Det er lurt å gjøre det samme når det gjelder dusjsluket. Hår, fett og såperester kan klumpe seg sammen og tette sluket om det ikke blir fjernet regelmessig. Dette bør fjernes 3-4 ganger i året.

Les også: Slik renser du sluket

Når ulykka er ute og det oppstår en lekkasje, er det viktig å få stengt av vannet med én gang. Et viktig forebyggende tiltak er derfor å finne ut hvor stoppekrana er. Informer de andre du bor med om hvor den er, gjerne også barn. Den bør i tillegg testes minst en gang året. Steng den gjerne når du reiser bort.

Få tilbud fra rørleggere nå